Pelspleje

Hvalpen

Start med at få en god rutine. Det skal være lige så naturligt for din hund at blive børstet, som at få mad, gå tur, lege osv.
Væn nu hvalpen til at stå og ligge på et bord med fast og skridsikkert underlag. Børst hvalpen og lær den at det er ok at du føler den efter på hele kroppen, at du kigger den i øre, øjne og mund. (Glem ikke poter og negle)

Det er også en god ide at begynde med tandbørstning i en tidlig alder, så det også bliver rutine.
Husk at det skal være en hyggestund både for dig og hvalpen, og husk at rose hvalpen når det går godt og når I er færdige.
Efterhånden som hvalpen vokser til vil pelsplejen blive mere omfattende, men når bare det er hyggeligt gør det ikke noget det tager tid.

Den unge hund
Hos den unge hund skal du gå mere grundigt til værks. Det er nu det største arbejde er med pelsen og det starter som regel når hunden er ca. 9 måneder og pelsen er færdig når hunden er ca. 2 år.
Den unge hund vil i denne periode skifte fra hvalpe pels til voksen pels, og det indebærer at pelsen nemt vil filtre sammen, og derfor er det vigtigt at frisere ofte og helt i bund så filtklumperne ikke bliver for store. (En gang om ugen er sjældent nok)
Pelsen vil nu efterhånden ændre sig fra at være blød til at være mere tør og ru, og derfor nemmere at holde filtfri.

Den voksne hund
Pelsplejen hos den voksne Schapendoes, er overkommelig i forhold til andre langhårs racer. Det er oftest tilstrækkeligt hvis du børster din hund grundigt 1 gang om ugen, men i perioder hvor hunden fælder er det en god ide at børste lidt oftere.
Hvis der er et problem, så kontakt din opdrætter eller dyrlæge for yderligere information. De vil som regel være dig behjælpelig, med gode råd og vejled

Ifølge FCI standarden har en Schapendoes en tyk pels med tilstrækkelig underuld. Pelsen er lang, godt 7 cm eller mere omkring bagparten. Den er ikke glat, men let bølget. Tydeligt krøllet eller kruset pels er ikke tiladt. Pelshårene vokser meget tæt; de er fine og tørre, men frem for alt aldrig silkeagtige. Hvor pelsen er lang, har den tendens til at danne udstående totter, hvad der får hunden til at virke omfangsrig, specielt bagtil.
En Shapendoes har en fyldig hårtop samt moustache og skæg.

Farve: Alle farver er tilladt, men blågrå til sort foretrækkes.

Den grundlæggende pelspleje

Start med at børste pelsen grundigt igennem, hoved, øre, hals, bryst, krop, bug, benene, poter, halen.
Børst hele pelsen grundigt igennem. Derefter går man grundigere til værks. Begynd for neden på benene i små etager og friser så at du hele tiden er opmærksom på at du kommer helt i bund, og opdager evt. filtklumper. Samtidig opdager man om der evt. er skæl, utøj, flåt eller andre uønskede ting på hunden.

 

Redskaber

Det er vigtigt at have nogle gode redskaber, det gør arbejdet lettere og i længden er det billigst at købe gode redskaber.
Du har brug for:
- En god børste af svinehår og nylonpigge, (Mason Pearson)
- En grov kam med afrundede tænder, eller en V-kam
- En mellemfin kam med afrundede tænder
- En negletang, fodfil og saks
- Et bord i passende højde og med skridsikkert underlag. (En måtte med gummibag-side kan bruges på et almindeligt bord)

Filtklumper: Forsøg ved hjælp af børsten at børste filten fra hinanden, eller du må med kammen forsigtigt skille filten af i små bidder, børst nu alle de løse hår væk, så de ikke filter igen.Pelsen på kroppen friseres nu med den grove kam eller V-kam, skægget, ørerne, og benene friseres med den fine kam, nu skulle du kunne frisere pelsen igennem uden modstand.

Vask:Det er kun i sjældne tilfælde nødvendig. Jord, salt eller andet skidt skylles nemt væk med lunken vand og tør derefter hunde grundigt men blidt. Det skal nemlig også være dejligt.

Øjne: Tilse dagligt øjnene og fjern snavs fra øjenomgivelserne.

Ører: Rens det ydre øre for evt. snavs og fjern overflødige hår med fingrene. (Brug aldrig en almindelig saks)

Tænder: Det er godt at børste tænder 1 til 2 gange om ugen for at undgå tandsten. 

Poter: Tilse dagligt poter for evt. filttotter og fremmedlegemer. Hvis pelsen mellem trædepuderne er for voldsom skal den i nogle tilfælde klippes. (Vær meget forsigtig med saksen)

Negle: Negle klippes/files efter behov. Husk vildtkloen, da den ikke slides naturligt