At udstille en Schapendoes

Hvad er en udstilling?

En udstilling er en konkurrence i eksteriør. Den enkelte hund bedømmes af en dommer som vurderer den i forhold til racens standard. Herefter bedømmes den enkelte hund i forhold til andre Schapendoes i samme aldersgruppe, og hvis man er i en officiel klasse og går videre, placeres den i forhold til de andre i samme køn. Måden en udstilling foregår på, dvs. selve forløbet i ringen kan læses her.

I Danmark er det muligt at tilmelde forskellige former for officielle udstillinger. Der findes specialklubudstillinger, som er arrangeret af Dansk Schapendoes Klub og kun er for Schapendoes. DKK arrangerer Nationale og Internationale udstillinger, som er for alle racer. Herudover findes der skuer, som arrangeres af de forskellige kredse under DKK. Skuerne er uofficielle udstillinger, som kan være rigtig hyggelige og er et godt sted at øve sig.

Udstillinger er som regel indendørs i vinterhalvåret og udendørs i sommerhalvåret.

Hvordan tilmelder man sig en udstilling?

I vores klubblad og her på hjemmesiden i ”kalenderen” findes en oversigt over udstillinger for Schapendoes i Danmark. For at finde mere præcise oplysninger om udstillingerne og deadline for tilmelding skal man logge på www.hundeweb.dk. Her kan man under udstilling søge på racen og alle udstillinger for det valgte år kommer frem. Det er også via hundeweb.dk man tilmelder og betaler til den enkelte udstilling. Man opretter blot en bruger via hundeweb.dk. Vælg hvilken udstilling du ønsker at deltage i og tilmeld din hund i den klasse, som passer til alderen. Det er ikke nødvendigt at være medlem af DKK for at kunne tilmelde.

Forberedelse til en udstilling

Pels

En Schapendoes skal komme naturligt i pelsen på en udstilling. Det betyder, at den ikke må være nybørstet eller nyvasket. Til gengæld må den heller ikke være filtret i pelsen eller usoigneret. Det klares bedst med en grundig gennemredning ca. en uge før udstillingen (link til pelspleje). Sørg for at alle filtre er redt helt ud. Det kan selvfølgelig være længe ikke at pleje pelsen på en unghund, som er i gang med pelsskifte. Som udgangspunkt gælder det, at hunden ikke må virke nybørstet på udstillingsdagen, pelsen skal have tid til at falde til, så den ikke er ”flyvsk”.

Træning

Det er en rigtig god ide at gå til ringtræning med sin hund inden man tilmelder en udstilling. Til ringtræning lærer man, hvordan en udstilling forløber og man lærer, hvordan man præsenterer sin Schapendoes bedst.

Hunden skal lære at stå stille på alle fire ben. Den skal lære at løbe pænt i trav på førerens venstre side. Den skal lære at blive mærket igennem af en fremmed (dommer), som skal se tænder, ører, øjne, mærke bygning og tjekke, at hanhunden har begge sten. Alt dette er noget hunden skal lære, og lærer de det på en positiv måde, kommer de til at elske det, og det smitter af på humøret i udstillingsringen. Det skal nemlig være sjovt for både hund og fører at udstille!

Hvad skal man medbringe til en udstilling?

Hunden skal være reglementeret vaccineret for at deltage på en udstilling. Se DKKs regler for vacciner. Medbring derfor altid bevis for at hunden er gyldig vaccineret.

Når du har tilmeldt en udstilling modtager du ca. en uge før selve udstillingen et udstillingsnummer. Dette skal medbringes og vises ved indgangen, samt bæres synligt i udstillingsringen. Man kan købe forskellige nummerholdere som armbind, avancerede sikkerhedsnåle osv. Hvad der er bedst er en smagssag. En almindelig sikkerhedsnål kan også bruges. Når hunden vises i ringen, skal den være i en udstillingsline, som er en tynd line. Grunden til den tynde line er, at den forstyrrer dommerens billede af hunden så lidt så muligt.  Der findes mange forskellige former for liner og halsbånd. Igen er det en smagssag, hvilken form for line man foretrækker.

På udstillinger er det tilladt at belønne hunden i udstillingsringen med godbidder. Man kan have lidt lækre godbidder med i lommen, som man kan give lidt af undervejs. Pas dog på at godbidderne ikke kommer til at forstyrre for meget, når dommeren skal se og mærke på hunden.

Det er en god ide at vænne hunden til at være i et transportbur eller på et tæppe, så den kan slappe af under udstillingen. Hunden har godt af et sted, hvor den kan ligge og slappe af.

Det er samtidig en god ide at medbringe en stol til sig selv, så man kan sidde afslappet og følge med i udstillingen.

På udendørsudstillinger er det er god ide at tage forbehold for vejret. Nogle har telte med på udstillinger, hvor mennesker og hunde kan være i tørvejr. Det kan være en stor investering de første gange man skal på udstilling. Snak evt. med din opdrætter eller andre om man kan få plads i tørvejr, hvis det regner. Det vigtigste er, at hunden er tør, når den skal i ringen, så præsenterer den sig bedst.

Præsentation af en Schapendoes

En schapendoes vises naturligt i ringen. Dvs. at den løber frit i løs line i et let og frit trav. Ved stand stiller hunden sig selv naturligt.