Prægning og opdragelse

Prægningen starter fra hvalpens fødsel, hvor opdrætteren er ansvarlig for, at de stimuli hvalpen udsættes for, er nøje afpasset til hvalpens udviklings niveau. Man kan forestille sig, at der kører en uindspillet film i hvalpens hoved. Her skal der så, mens hvalpen er lille, ganske langsomt indspilles gode oplevelser, der giver hvalpen en ballast til at blive en tillidsfuld og venlig voksen hund. Denne film har ingen fortrydelsesret, den kan ikke spoles tilbage og der er ingen slet-knap. Er der ikke indspillet noget på filmen forbliver den tom. Er der indspillet dårlige oplevelser f.eks. med voksne, aggressive hunde, vil disse oplevelser også blive på filmen hele hundens liv. det er opdrætterens opgave og pligt, at indspille en god film de første 8-10 uger af hvalpens liv.

Når hvalpen i 8-10 ugers alderen flytter ud i en ny familie, begynder filmen at køre lidt hurtigere, der kan være flere oplevelser på filmen. Fra dag 1 i den nye familie begynder den egentlige opdragelse af hvalpen, og den nye familie har nu overtaget prægningen af hvalpen. Det er af  stor betydning at man gør sig nogle overvejelser om, hvordan man gerne vil have at hvalpen skal opføre sig som voksen. Nu formes hvalpens adfærd til en voksen velopdragen hund.

Hvis hunden f.eks. ikke må forlade grunden på egen hånd, skal man fra hvalpealderen lære den at det kun er i snor og i følge med ejeren, at grunden forlades.

Hvis man ikke ønsker at hunden ligger i møblerne som voksen, må den naturligvis heller ikke ligge der som lille uimodståelig hvalp.

Hvis man ikke ønsker, at den voksne hund tager kontakt til alle andre hunde den møder på de daglige gå-ture, skal den heller ikke som hvalp "lige hilse" på forbipasserende hunde. Så har man selv indspillet denne adfærd på filmen, og det kan som bekendt ikke slettes igen.

I ca. 12 ugers alderen starter opdragelsen/træningen udenfor hjemmet. Alle der har hvalp bør melde sig til et "hvalpe-motivations-kursus". Når man kommer til træning med en schapendoes hvalp, vil man opdage at den er særdeles villig til at lære, den opfatter hurtigt, hvad man ønsker af den og den vil gøre sit bedste for at få anerkendelse fra ejeren. ingen hunde er født uopdragne, de er et produkt af den prægning, opdragelse og træning de har fået.

 

Når hvalpemotivationskurset=børnehaveklassen er gennemført, er hund og ejer klar til unghundetræning=1.klasse osv. Det er nu op til ejeren, om man ønsker at hunden skal blive professor eller om den skal gå ud af 7.klasse.